Boom! Jag har hittat formen.

Och då syftar jag INTE till kroppsformen, ”beach 2017”, den är det fortfarande lite si och så med nämligen. Jag syftar till formen, formatet, skrivformatet.

Jag har förälskat mig i kortnovellen. Kort och gott.

Varför då? undrar kanske du.

Jo, så här är det.

Kortnovellen är ultimata lösningen på ”skrivkrampare” med ont om tid som jag själv. Det kan nämligen gå ganska snabbt att ”få ur sig” en kortnovell. ”Snygga” till den kan man ju faktiskt göra en annan dag, när tid finnes. Mina texter mår bara bra av att ligga och dra sig i några dagar för att sedan synas med något mer distanserade ögon. Eftersom jag är en slarver och för att mitt språk ofta påverkas mycket av hur jag mår/är för stunden. Detta kan göra att jag ibland formulerar mig högtravande, ibland torftigt och korthugget. Ett par genomläsningar med korr behöver jag alltid, alltid! Även om det bara handlar om att göra mig själv nöjd och det jag skrivit är ett ”byrålådsverk” (vilket ju det jag skriver oftast är).

Kortnoveller är en mycket bra träningsform för mig. Jag brukar hålla mig till en A4 och hittar på diverse teman. En om dagen när jag är ”duktig”.

Jag försöker variera mig och exempelvis skriva utifrån olika berättarperspektiv. Jag försöker ”anta” mig karaktärer så olika mig som möjligt och i sammanhang/situationer där jag själv inte är helt bevandrad (men såklart inte heller helt obekant). Jag försöker utmana mig helt enkelt.

Detta är ju ambitiöst, det inser jag, och jag vet inte hur länge mitt skrivande håller i sig. Jag har inte lovat mig själv något med rädsla att avliva nöjet i det hela.

Jag har haft en nära relation till kortnovellen tidigare, och dessa perioderna har alltid varit lyckliga. Så jag kör så länge jag orkar.

Allt är bättre än att sitta och banna sig för att orken att ta tag i det ”stora” skrivprojektet igen uteblir.

Så, nu skall jag sätta mig i soffan och fundera ut nästa veckas novellteman. Tips?

6 Comments

  1. Jäkligt bra idé! Jag skriver också noveller och ibland korta, men aldrig så korta som en sida. Det är en intressant tanke som jag måste prova. Har ofta ont om tid, så det låter ju onekligen perfekt för att stilla skrivarbegäret och dessutom känna nu och då att något faktiskt blr klart mellan de större projekten. Tack!

    Liked by 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s