Allmänbildning eller litteratursnobberi

Jag kikade som hastigast in på Twitter. Jag skrollade och fann att det pågick ”diskussioner” lite här och där rörande Selma Lagerlöf. Som den Selma-beundrare jag nu är kände jag av paniken när jag såg att någon skrivit att Selma var litteratursnobberi. Vafalls?

Det finns inget snobbigt med Selma. Hon var en fantastisk, faaantastisk författare! Och om hon skall förknippas med någon form av litteratursnobberi överhuvudtaget (vilket hon såklart inte skall) så vore det att samtiden satt upp henne på allt för många ”måste-läsa-listor”. Vi människor tycks ogillar måsten å det grövsta.

Jag började febrilt söka efter svar (fortfarande på Twitter) och fann att Ebba Busch Thor på något sett var iblandad i det här med Selma. Och att Selma var i sällskap av två herrar, nämligen Svenska akademiens egna Klas Östergren, och August Strindberg (oj oj).

Jag hamnade på en nyhetsartikel och där blev jag varse vad det rörde sig om.

Tydligen hade Busch Thor fått några litteraturfrågor i en aktuellt-sändning igår kväll. Frågorna rörde författarna av böckerna Gösta Berlings saga, Gentlemen och Giftas. Ja ni vet ju. Men Ebba fick inte ihop det. Dock tycker jag, utan att för den sakens skull försvara Ebba B T att hon i aktuellt-inslaget (ca 10:50 från slutet) påvisar att hon inte är HELT borta när det kommer till litteratur. Jag tycker, som så ofta, att det görs en höna av en fjäder.

Men på Twitter (överdrifterna mecka) var tonläget redan uppskruvat. SKAM, typiskt borgare! Det där är allmänbildning – FY SKÄMS ebba! Det är skolans fel! Det är vänsterns fel!

Puh.

”Alla behöver inte gilla samma litteratur”, var det någon som skrev. ”Jag kan inget om Selma och det är jag glad för”, skrev en annan.

 

Allmänbildning hit och allmänbildning dit

Men visst är det så att det finns litteratur som ingår i det vi i Sverige idag klassar som allmänbildning. Huruvida Selma ingår där är jag osäker på. Jag tror att man som ung idag kan ta sig igenom gymnasiet UTAN att komma i kontakt med vare sig henne, Strindberg och Östergren. Jag säger inte att jag tycker det är bra. Men jag är inte beredd att gå ut i krig baserat på devisen att det vore katastrof om så var fallet.

Olika litteratur är viktig i olika tider, för olika generationer och kanske finns det andra böcker som är viktigare för unga människor att läsa just nu?

Nu är Ebba B T inte någon skolungdom precis och kanske borde hon ha klarat frågorna, men ärligt så har jag svårt att känna av någon förhöjd puls rörande hennes litteraturkunskaper. Ebba B T har tydligen föreslagit att det skall finnas en allmän litteraturlista för alla skolor i Sverige, därav litteraturtesten i Aktuellt. Men jag tänker INTE lägga in en enda politisk passning här för för mig är det all about the books ❤

Det som intresserar mig, förutom att jag blir lite fascinerad över hur STORT allt blir på sociala medier, så är det frågan om huruvida Lagerlöf, Strindberg och Östergren är allmänbildning i Sverige idag?

Eller är det frågan om litteratursnobberi?

Vad tycker du?


https://www.expressen.se/nyheter/busch-thor-vill-se-barn-lasa-klassiker-kan-dem-inte-sjalv/

https://www.dn.se/dnbok/ebba-busch-thor-kd-kunde-inte-forfattarna-bakom-svenska-klassiker/

https://www.svd.se/busch-thors-okunskap-blottar-hogerns-bildningsforakt

9 Comments

 1. Intressant inlägg! Hade helt missat kritiken mot EBT.
  Generellt tycker jag man ska akta sig för att kritisera andra för bristande allmänbildning. EBT lär kunna en hel massa som inte Twittermobben har koll på. Precis som du kan en massa jag inte har en aning om och vice versa. Det är väl något bra och fint, att kunna lära av varandra och inspireras? 😊
  Jag är också ett stort fan av Selma, så pass att jag varit tvungen att åka på Mårbacka två gånger. Hennes böcker uppfattar jag verkligen inte som varken svåra eller på snobberinivå, tvärt om. Att viss litteratur ska vara finare än annan köper jag inte heller, som när det gäller allt annat är skönheten i betraktarens öga. Kan inte se att det per automatik är positivt ju färre som förstår skönheten.
  Just nu läser jag Svetlana Aleksijevitj och det är på inget sätt högtravande, hennes cred till trots. Att ryktet får folk att undvika författare, då de uppfattas som snobbstämplade, är bara så himla trist och vi som läser mycket har fasen ett ansvar att avsnobbifiera bra grejer 😉

  Liked by 1 person

  Svara

  1. Jag håller verkligen med! Känslan är ju den att man vill att alla skall läsa något man funnit bra. Inte göra detta svårt. Det finns så mycket regler. Och en hel del fördömande därute. Bättre att läsa något, vad som, än inget alls – det resonemanget har jag kört med mina barn exempelvis. Två av tre är bokläsare. En läser mest artiklar. Som sagt; bara läs liksom!

   Liked by 1 person

   Svara

   1. Bara läs! Det är bästa rekommendationen. Hade jag inte läst Starlet och Mitt livs novell som trettonåring hade jag garanterat inte läst Sartre och Ulf Lundell vid sjutton.
    Men jag såg vad EBT varit ute och svingat i för ämne och i den kontexten blev såklart hennes noll-koll lite jobbig 😄
    Härligt att ungarna läser, det kommer de ha stor nytta av, inte minst när det gäller ordförråd och läsförståelse. Så viktigt!
    Nej, jag kan inte med att se ner på viss läsning eller vissa författare som inte anses nog fina. Att folk läser är 👍🏻 Vad bryr jag mig mindre om.

    Liked by 1 person

 2. Tack för snabbreferat av en diskussion jag inte orkade sätta mig in i på egen hand. Vet inte om jag tycker att Östergren tillhör allmänbildningen för icke-litteraturintresserade personer, men tycker att de två andra har en självklar plats i skolundervisningen (men det kan så klart diskuteras hur stor den platsen ska vara och hur den ska utformas). Sedan håller jag med om att läsande i alla former ska uppmuntras, men det ena utesluter ju inte det andra.

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s